четвер, 23 червня 2016 р.

До чого привели 100 років "покращення" породистих собак

Століття селекціоних "покращеннь" чистих пород  перетворив здорових собак у деформованних тварин.
Існує думка, що чистокровні виведені собаки мають особливі властивості і у цілому виглядають гарніше. Але не так давно, в Інтернеті появились фотографіїї з книги 1915 року, В. Е. Масон «Породи всіх націй» (Breeds Of All Nations by WEMason) наглядно демонструють як за останнє століття змінився вид всіх відомих нам порід собак. Дуже видно, як столітня селекційна робота по «покращенню» порід згубно вплинула на зовнішній вигляд та здоров’я породистих собак.

1. Бультер’єр був гарною спортивною собакою. Без потворної пики і звислого живота. Нова форма черепа привела до появи проблем з зубами і прогресуючою глухотою. Крім того, у собаки вроджений вивих ліктя і часті сонячні опіки.


2. Проведення порівнянь показують, що басет-хаунд став набагато нижче, у той час як вуха сильно подовжилися і в порівнянні з собакою на фотографії 100 – річної давності. Від зменшення задніх лап собака отримала ще великі проблеми з хребтом і дисплазія кульшового суглоба. Через це тварина швидко набирає вагу, що тільки погіршує її хвороби. Постійні проблеми з очима – від глаукоми до ектропії (Вишневе Око). Можуть великі вуха і виглядає мило, але собаці вони доставляє великі незручності.
3Сучасний боксер тепер має ще більше проблем з перегрівом через те, що пика стала ще коротше і була піднята, аніж раніше. Наприклад укорочування пики приводить до проблем з зубами і слухом. Багато цуценят народжуються глухими на одно або обидва вуха. Частіше буває ентропіон (заворот повіки). Є ще декілька розладів, пов’язаних зі збереженням їх зовнішнього виду – аортальний стеноз і аритмогенна кардіоміопатія (диспазія)  правого шлуночка, гіпотиреоз і здуття живота.
4Англійській бульдог – зірка страхованих рекламних постерів часів Черчилля – перетворився у справжнього монстра завдяки селекції. Сьогодні це одна із самих хворобливих собак. Фактично немає такого поняття – здоровий бульдог: диспазія кульшового суглоба, вроджений вивих ліктя, гіпоплазія трахеї, дерматит шкірних складок, брахіцефальний синдром, ентропіон. Підтримка породи зроблено неможливим роди без медичного втручання. Середня тривалість життя – всього 6, 25 років.
5. Навіть німецька вівчарка, котра частіше була еталоном «справжньої» собаки, деградує. У книзі «Собаки всіх націй» описано стандарт 25-30 кг. Сьогодні це собака, у якої дуже піднялася вага. Звідси відразу проблеми з хребтом і задніми лапами. Дисплазія ліктьового і кульшового суглоба, захворювання міжхребетних дисків, кульгавість. А також сахарний діабет, катаракти і всі можливі пухлини. Колись собаки цієї породи були здатні брати бар’єр висотою 2,6 метрів, але тепер їх круп опущений, собака стала кутовою, а грудь стирчить колесом – відповідно німецька вівчарка вже не має таких фізичних показників.
6. Мопси отримали у подарунок від людини хвіст, який у два рази більш закручений аніж раніше, що по словам Мускулуса, може привести до паралічу. Укорочена пика і складчаста шкіра частіше приводе до перегріву. Мопси, як і всі брахіцефали мають великі проблеми с диханням і схильні к респіраторним захворюванням. Укорочена морда завжди приводить до проблем з зубами і інфекціями шкірної складки на морді. Для них характерно ожиріння. Енцефаліт мопсів є генетичним захворюванням. Симптоми цієї хворобливої судороги, втрата орієнтації, сліпота, кома та смерть. Разом з тим, мопси можуть страждати від епілепсії, що ніяк не пов’язано з енцефалітом.
7. Найсильнішим  змінам піддалися сенбернари – ніколи збита атлетична порода, тепер має багато проблем з перегрівом і більше схильна до різних захворювань. Сенбернар сильно додав у вазі. Та сама диспазія ліктьового і кульшового суглоба, вивих коленої чашечки, здуття живота. Часто буває вроджена глухота та епілепсія. Крім того, заводчики сильно наростили йому шкіру. Через це собаки швидко перегріваються. Зо всіма наслідками. І катаракта, вишневе око, виворіт і заворот повіка.
8Фотографії такси показують, як сильно порушена пропорція ніг і тіла тварини у порівнянні з минулим, що означає великий ризик і схильна до захворювань міжхребетних дисків. У такси зменшилися задні лапи, що дає відразу проблеми з лапами та хребтом. Такси стали набагато швидке набирати зайву вагу. Проблеми з міжхребетними дисками можуть зробити із собаку каліку.