четвер, 5 грудня 2013 р.

Шерсть





Зазвичай у людей з вовняними речами зв'язані самі позитивні емоції. Вважається, що вона лікує, гріє і унікальна за своєю суттю. Самі ягнята і баранці - це одне з найбільш ідилічних складових в уяві людини. Зелені поля, білосніжні зворушливі істоти. Навіть вегетаріанці носять вовняні речі, вважаючи їх цілком етичними. Адже нікого ж не вбивають заради її отримання? Однак, правда зовсім інша. Шерсть - це біль, страждання і смерть.

Раннє дитинство.

Ледве народившись, ягнята вже піддаються вкрай болючим процедурам. Їм обрубують хвости без всякої анестезії. Їм проробляють дірки у вухах для ідентифікації. Їм відрізають або припікають роги. Іноді видаляють передні зуби, щоб запобігти зламані зуби в їх подальшого життя. А так же каструють у віці від 2 до 8 тижнів, причому найчастіше за допомогою гумової перетяжки, яка перекриває доступ крові до яєчок.


Жахливі умови і погане харчування призводять до загибелі більше 10 мільйонів ягнят у віці всього декількох днів в одній тільки Австралії. Замість того , щоб скоротити поголів'я для кращого догляду (і зменшення смертності ) , фермери навпроти починають розводити ще більше ягнят , щоб компенсувати втрати .До слова , ще 12 мільйонів ягнят шерстяний промисловості (так званих prime limbe ) забивають у віці 4-6 місяців на м'ясо. Їм перерізають горло , поки ягнята без свідомості , внаслідок застосування електрошокера . Вони можуть прокинутися під час того , як їм ріжуть горло і відразу після .Також іноді трапляється так , що в результаті селекції плід , що знаходиться ще в утробі вівці , виростає занадто великим , щоб вівця могла їм розродитися . Тоді фермери , для того , щоб не платити ветеринарам і не робити кесарів розтин , вдаються до самостійної ембріотомії і відрізають ягняті ноги всередині матері.

Merino , mulesing .Дикі вівці мають на собі рівно стільки вовни , скільки їм необхідно , щоб захиститися від холоду взимку , і не загинути від спеки влітку . Сучасні фермери вивели вид вівці , званої merino . У них підвищена складчастість шкіри , і, відповідно , набагато більшу кількість вовни. На відміну від своїх диких побратимів , цей вид не може скидати шерсть самостійно. У настільки теплих шубах вівці часто гинуть від перегріву в спекотні місяці . Так само руно починає гнити на них через скупчення на тілі поту і сечі. Через суперскладчатості шкіри , вівці не можуть самостійно себе очищати. Але найбільшою проблемою є комахи Calliphoridae , які заводяться в складках шкіри тварин. Вони відкладають яйця у вологу овечу вовну , і личинки живляться вологою шкірою , потім здоровою , а потім доходять і до москалів . Вівця гниє заживо . Вона не може ні їсти , ні пити , знаходиться часто під палючим сонцем , без тіні , і, врешті -решт , помирає протягом від кількох днів до кількох тижнів.  





Щоб не допустити втрат чисельності овець , австралійські фермери придумали спосіб боротьби з комахами , так званий mulesing. Виглядає це дійство так : вівцю прив'язують , пов'язують їй ноги і відрізають наживу , без будь-якого знеболення , величезні шматки шкіри і плоті навколо хвоста і на спині. Це робиться для того , щоб отримати після загоєння гладку й рівну шкіру без складок. Однак часто рани не можуть зажити , тому що мухи знову обживають рану і відкладають туди свої личинки. Через це рана може кровоточити навіть місяці потому , приносячи біль , збираючи бруд і інфекції.Як бачите , виходу два: або комахи , або звіряча операція. Не дуже приємний вибір.Процедура поступово скорочується і забороняється в деяких країнах , але все ж поки використовується .




Стрижка


Здавалося б , безневинна процедура . Але це не так.Вівці в природі скидають шерсть навесні , в ті дні , коли вже тепло. Стрижка овець відбувається набагато раніше , відразу після ягнения , через острах втрати кількості вовни. Безліч тварин гине від переохолодження протягом 30 днів після стрижки. У квітні 2004 -го року біля містечка Bairnsdale після состріганіе вовни загинуло близько 1200 овець. На це власник помітив , що " цілком природно , що свежеостріженная вівця може загинути в холодну погоду " . Також один з представників британської промисловості з ентузіазмом заявляв : "Зимові стрижки - це майбутнє вівчарства . Ви забираєте у овець шубу , і вони змушені більше їсти , щоб зігрітися. У кінцевому результаті , ви отримуєте більше м'яса і жиру " .


Робітникам, стриже овець , платять за вагою зібраної вовни , а не по годинах. Тому ні про яку обережності мови бути не може. Вони в поспіху не церемоняться і , отстрігіте шерсть , часто прихоплюють шматки шкіри. Робочі бувають вкрай жорстокі. За словами одного зі свідків стрижки:"Комора для стрижки овець - одне з найстрашніших за своєю жорстокістю до тварин місць на землі ... Робітники можуть встромити ножиці в тіло вівці , бити її в обличчя кулаком для упокорення поки не почне кровоточити ніс. Я бачив овець з обрізаною частиною морди . .. " .Після стрижки голу , тремтячу і часто поранену вівцю кидають у загальне приміщення з такими ж нещасними побратимами і залишають на довгі години без води і пиття.Австралія також продає " slipe " або " pulled " шерсть. Ця шерсть знята з мертвих ягнят або овець після забою.





Транспортування та забій.

Повернемося до слів представника вовняної промисловості з минулого параграфа: "В остаточному результаті ви отримуєте більше м'яса і жиру." Мова про "вовняних" вівцях, так чому ж він говорить про м'ясо? Що панує в суспільстві ілюзія, що тварини дають тільки яйця, тільки молоко, тільки мед, без жертвування своєю плоттю, поширюється і на шерсть. Але ніде в світі переставшее рентабельним тварина не відправляють з вдячністю на пенсію - після страшної життя, повної мук, його просто забивають.

У середньому , вівці живуть 12-15 років , але по закінченню 6-7 років їх вовняна продуктивність падає. Такі " непродуктивні " вівці , а так само вівці , невідповідні для стрижки , продаються на забій. Мільйони овець перевозять вантажівках по землі і нас суднах по воді в кошмарних умовах. Вони перебувають у вкрай тісних приміщеннях (по три вівці на квадратний метр ) , без їжі та води ( на вантажівках ) або з сухим кормом ( на судах ) кілька довгих днів . Неможливо нормально стояти , ні вже тим більше прилягти. Вівці , звиклі до траві , насилу сприймають сухий корм в якості їжі. Близько 50 % загиблих у дорозі овець , гинуть саме з цієї причини. Клітини протягом всього шляху (до 24 днів); не чистяться , і вівці змушені стояти у власній сечі і екскрементах. На закритих палубах концентрація пилу та аміаку може досягати такої концентрації , що вівці сліпнуть і / або отримують важкі хвороби дихальних шляхів. Іншими причинами смерті є тепловий удар , сальмонела , проблеми з вентиляцією , грубе поводження . Ягнята , що народжуються в період поїздки , бувають розтоптані через крайню тісноти.У середньому гине 10 % перевезених тварин , і на 2002 рік це було близько 75 тисяч овець. І це у випадку "нормального" рейсу без проблем типу спалахів інфекцій або відмови порту прийняти судно. У 2003 році судно MV Cormo Express протягом двох місяців було змушене дрейфувати в море , в умовах средневосточной спеки. Воно було набито 57937 вівцями на 9 -ти поверхах. Саудівська Аравія не пускала судно до себе в порт з причини можливої ​​хвороби тварин. 5692 вівці загинули після найжорстокіших страждань в ці два місяці. Хворих і нездатних пересуватися унаслідок зламаних ніг , але живих овець просто викидали за борт.Овець на м'ясо продають найчастіше в країни Сходу і в Північну Африку. Ніякої гуманності та етики по відношенню до тварин там немає. Викинутих з судна тварин , ледь пережили цю жахливу поїздку , зі зв'язаними ногами закидають у вантажівки. А потім - на бійню з мінімальними правилами забою . Найчастіше овець обробляють , поки вони ще живі. 
Купуючи шерсть, ви заохочуєте вбивство, знущання і виробництво м'яса.

Побічні жертви.

Щороку в Австралії гинуть 5 мільйонів кенгуру, які їдять ту ж траву, що і вівці і претендують на ті ж пасовища. Кенгуру вважаються шкідниками, їх відстрілюють, не рахуючи того, що вони і так гинуть через брак їжі. Желтоногая валлабі таким чином тепер відноситься до вимираючого виду. Так само жертвами стають койоти, лисиці, косулі, зайці, єноти, птахи, собаки і кішки. Вони потрапляють в капкани, гинуть від отрути. Їх розстрілюють і спалюють.
Які бувають ще види вовни ?Ангорська вовна , для виробництва якої використовуються ангорські кролики. Вони зазнають знущань при стрижці , оскільки опираються. Живуть у найтісніших клітинах , отримуючи виразки на ногах від дротяного статі. Чоловічі особини , в більшості своїй знищуються , так як дають менше вовни , ніж жіночі .Кашемір , для виробництва якого містяться мільйони кіз в Китаї та Монголії.Шахтуш , який робиться в Індії з вовни антилоп чиру . Вони дикі і не можуть бути одомашнені , тому шерсть з них можна отримати , тільки вбивши їх. Це призвело до того , що чіру в індії - вимираючий вид . Віднедавна виробництво шахтуша незаконно , однак вбивства тривають , а вироби продаються.Альпака , спочатку з'явилася в Перу , але зараз її виробництвом зайнялися і в США , де міститься 150000 особин.
Чим замінити шерсть?Акрилова тканина ( англ. - acryl ) не менше тепла , ніж шерсть , однак набагато дешевше , набагато практичніше , і не потрібно нічиїх смертей і страждань.Синтетична байка (англ. artificial flannelette ) - байка , вироблена штучно.Фліс (англ. - fleece ) - не викликає алергію , швидко сохне , "дихає" , легкий і теплий.Полартек (англ. - polartec ) .Віскоза (англ. - viscose ) , а точніше , Вістря - органічний матеріал з деревної целюлози.Бамбук (термін для пошукової машини - Extra Thick Bamboo Socks ) - вкрай екологічний матеріал , що володіє бактерицидними властивостями. Дуже популярні бамбукові шкарпетки , які є як у літньому тонкому варіанті , так і в зимовому - з щільною товстої пряжею.
 

Немає коментарів:

Дописати коментар