вівторок, 21 січня 2014 р.

Веганство: непотрібний тренд або філософія життя?

1 листопада - Всесвітній день вегана. Крім продуктів життєдіяльності бджіл і ліків, що проходили клінічні тести на тварин, для веганів неприйнятні відвідування цирків, зоопарків та дельфінаріїв, а також перегляд фільмів за участю дресированих тварин.


"Вегетаріанці - ті ж вбивці", - вважають прихильники веганства. Серія скандалів, пов'язаних із зараженим м'ясом, породила в Німеччині сплеск інтересу до альтернативних систем харчування і що стоїть за ними філософією.
Звід правил

Веганів бути непросто. З раціону слід виключити не тільки всі м'ясні продукти, як це роблять вегетаріанці. Доведеться відмовитися від риби і морепродуктів, від яєць, молока та його похідних, від будь-яких консервів, а також від хліба та солодощів, адже хто дасть гарантію, що при їх виробництві не були використані жири тваринного походження?
 

З гардероба слід видалити не тільки будь-яке взуття та одяг з натуральних шкіри або хутра , але також вироби з вовни або шовку. Меблів з ​​натуральної шкіри також не місце в будинку вегана , як і милу і шампуням , що використовують тваринні жири . Навіть мед і віск - під серйозним підозрою.Радикальні вегани уникають продуктів життєдіяльності бджіл , а також лікарських препаратів , що проходили клінічні тести на тварин. Неприйнятні для веганів відвідування цирків , зоопарків , акваріумів та дельфінаріїв , перегляд фільмів за участю дресированих тварин. Предметом суперечки є можливість тримати вдома собак або кішок.Незважаючи на всі ці складності , в Німеччині веганства дотримуються десятки тисяч людей , і число веганів повільно , але неухильно зростає , а самі вегани все більш активно пропагують свій спосіб життя.
Що підштовхує людей до такого вибору?
" Існує цілий ряд причин для того , щоб стати прихильником веганства , - аналізує ситуацію Крістіан Вагедес ( Chrtistian Vagedes ), голова німецького веганські співтовариства ( Veganer Gesellaschaft ) . - У першу чергу, це міркування соціального характеру. Світ голодує , кожні 15 секунд від голоду помирає дитина . Всього 11 відсотків поверхні планети придатні для вирощування сільськогосподарських продуктів , а ми використовуємо цю безцінну площа під пасовища і для вирощування кормів. На другому місці - міркування етичного характеру : ми вирощуємо тварин і птахів для того , щоб вбивати їх ! "На думку веганів , всі люди , що не дотримуються веганскої способу життя , є вбивцями . Німецький письменник -фантаст Ахім Штессер ( Achim Stößer ) ніколи не подав би руку невегану : "У мене немає друзів - невеганов , як немає у мене , скажімо , і друзів - расистів або неонацистів , - обясняет він. - Мені просто неприємно спілкуватися з людьми , які вбивають тварин " .Відмовитися тільки від м'яса мало для того , щоб потрапити в число друзів Ахима Штессера та його однодумців : " Вегетаріанці - точно такі ж вбивці , як і інші невегани . Немає різниці , з'їдаєте ви безпосередньо вбиту жертву або споживаєте її в якомусь іншому вигляді " . Слід зазначити , що Штессер дотримується крайньої форми веганства - фруктаріанства . Ця версія припускає , що їсти можна тільки плоди рослин , але не самі рослини або їх насіння . Яблука , гарбуз або кабачки - можна , а картоплю , моркву чи зерно - не можна. 
Майбутнє


Вегани - оптимісти вірять , що через деякий час поїдання тварин буде здаватися людству такий же дикістю , як людоїдство або работоргівля. Вегани - песимісти вважають , що людство " пожере себе " , і мають намір бути "останніми праведниками " .І ті , й інші вважають пропаганду веганства своєї соціальною місією . Німецький інтернет кишить форумами , на яких німецькі вегани роз'яснюють суспільству свою позицію і викривають уявлення , які вони вважають забобонами . Наприклад , про те , що веганські харчування може завдати шкоди здоров'ю. 
Медики попереджаютьЛікарі , однак , радять утриматися від ейфорії з приводу веганства : систематичне виключення з раціону всіх білкових продуктів призводить до нестачі в організмі заліза , йоду , цинку та ряду вітамінів. Крайні форми веганства призводять до виснаженого , порушення травних процесів , психічних відхилень . Веганство шкідливо для нездорових і літніх людей і категорично не рекомендується дітям і підліткам , а також вагітним і годуючим матерям.Однак ті ж медики рішуче вітають свідоме ставлення до питання харчування. " Ідеально , якщо ви будете включати яловичину або дичину в раціон не частіше одного разу на тиждень" , - радить кельнський лікар Аня Холланд - Моріц ( Anja Holland - Moritz ) . По можливості , слід замінювати "темне м'ясо " птахом або рибою , вважає вона , а також відмовитися від ковбасних виробів.Не треба бути вченим , щоб зрозуміти : веганство - одна з реакцій суспільства на саморуйнівні тенденції нового часу , на забруднення навколишнього середовища та загрозливі природні катаклізми. Так чи інакше , позиція " зміни світ - почни з себе " викликає повагу. 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар